Allsvenskan - Sveriges bästa fotboll

 

Den högsta fotbollsligan i Sverige heter Allsvenskan och spelas från vår till höst varje säsong. Det är också en liga som börjar bli alltmer högt rankad av Uefa, till svenskarnas stora glädje. Sedan 1993 är det en rak serie där 16 lag möter varandra i dubbelmöten - d.v.s. ett på hemmaplan och ett på bortaplan. De två lag som råkar placera sig sist, halkar automatiskt ned till Superettan som är den näst högsta ligan i landet. Därifrån tar man de två bäst placerade lagen och ger dem en plats i nästkommande säsong i Allsvenskan istället.

Allsvenskans ursprung
Ligans första säsong gick av stapeln 1924. Från början kallades den Storserien och 1931 fick den SM-status. Det lag som vinner får också glädjen att lyfta priset i form av Lennart Johansson-pokalen som introducerades på 2000-talet. Det har ändrats en del i regelverket sedan serien grundades och även poängsystemen har gjorts om. Numera är det dock tre poäng för varje vunnen match, 1 poäng för oavgjort och 0 för en förlust som gäller - något som känns igen från många andra ligor och stora mästerskap. Allt för att främja den offensiva fotbollen lite mer.

Kända klubbar
Även om nya lag har tillkommit och vissa av storklubbarna har fått känna på både framgång och nederlag, så finns det ändå några klubbar som brukar står lite mer i fokus än andra. AIK, Djurgården, Malmö FF och Hammarby är några av dem och för närvarande har Malmö FF skördat stora framgångar. På senare år har även den mindre klubben Östersund fått folks pannor att rynkas av förvåning då de kammat hem stora segrar och gjort mycket bra ifrån sig ute i Europa. Det klubblag som vunnit Allsvenskan flest gånger är Malmö FF strax följt av IFK Göteborg. IFK Norrköping har också hamnat väl till på många placeringar under årens lopp och för närvarande ligger de på 3:e plats.

Ranking i Europa
Varje säsong klassar Uefa de olika ligorna ute i Europa för att se hur exempelvis lagen kan få en plats eller kvala för de stora cuptävlingarna. Eftersom Uefa numera valt att ge fler direktkvalificering till de stora ligorna som Premier League och La Liga så har svenska lag varit tvungna att kämpa ännu mer för att ta sig till gruppspelen. Malmö FF har dock fått en fördel, om de åker ur Champions League-kvalet så står en seedning på tur i Europa League, vilket inte är fy skam. Allsvenskan ligger för tillfället på 22: plats och gör man bra ifrån sig så kan man klättra till 18:e plats nästa säsong eller halka ned till 29.e om prestationerna försämras.


Sveriges bästa oddsbolag just nu :

Unibet erbjuder nya spelare 200% oddsbonus upp till 2000 kr.

Gå till Unibet...

Nordicbet ger dig 100% bonus upp till 2500 kr
Gå till NordicBet...

ComeOn ger dig 200% bonus upp till 1000 kr.
Gå till ComeOn...18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller


Spela på AllsvenskanSvenska bettingsidor   Odds bonus utan insättning   Betting på nätet   mobilcasino   Bettingsidor med oddsbonusar   Betting på Fotboll   Oddsbonus   Betting inom sport  Freebet eller Insättningsbonus? 

free
hit counters