Fotbolls VM 2018

 


Världsmästerskapet i fotboll 2018 kommer att spelas i Ryssland mellan den 14 juni och 15 juli. Mästerskapet, som officiellt heter 2018 FIFA World Cup, kommer att spelas på tolv olika arenor i elva olika städer, Moskva (två arenor), S:t Petersburg, Kaliningrad, Nizjnij Novgorod, Kazan, Samara, Volgograd, Rostov-vid-Don, Sotji, Saransk och Jekaterinburg. Finalen spelas på Luzjniki-stadion i Moskva, med plats för 90 000 åskådare.


2017-11-14 Sverige klara för fotbolls VM!
Efter en fruktansvärd nagelbitare på San Siro stadion i Milano har Sverige besegrat Italien i playoffmötet och därmed kvalificerat sig till fotbolls VM 2018. 0-0 i Milano ger tillsammans med målet ifrån matchen i Stockholm den totala ställningen 1-0  till Sverige.


Unibet låter nya spelare välja mellan två olika bonusar: 200% i insättningsbonus upp till 2000 kr eller 500% i insättningsbonus upp till 500 kr
Gå till Unibet...

Nordicbet erbjuder för närvarande, nya kunder, 100% oddsbonus upp till 2500 kr +
Gå till NordicBet...

18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller


Legendariska stadion för fotboll och de finaler som spelades där

När det kommer till fotboll och VM är det omöjligt att komma ifrån de olika stadion där de klassiska finalerna spelats. Ingen som någonsin varit på plats under en VM-final kommer kunna glömma hur det luktade inne på stadion, hur det såg ut och hur publiken lät. En VM-final har sina lag och sina stjärnspelare men en final har även sin stadion. Utan en legendarisk stadion med tillhörande inramning skulle många klassiska matcher inte kommas ihåg på samma sätt. Vad vore VM-finalen 1958 utan inramningen på Stockholms stadion och vad vore Sveriges midsommar 1994 utan den gigantiska Pontiac Silverdome stadion i Oakland, USA? Tre olika matcher och tre olika stadion sticker dock ut när man går igenom historien. Alla tre har varit värdar för finaler i olika VM och alla har en självklar plats i hjärtat på fotbollsfans världen över.

Maracana, Rio de Janeriro, Brasilien

På den gigantiska stadion har inte mindre än två VM-finaler spelats. Den första redan år 1950 mellan Brasilien och Uruguay (1-2). Vad som gjort arenan legendarisk, förutom att den gäller som hemmaborg för världens genom tiderna främsta fotbollsnation Brasilien, är dess enorma storlek. När Gigghia sköt hem guldet till Uruguay jublade kanske inte alla 200 000 åskådare på plats men i alla fall en betydande del av dem. VM-finalen 1950 gäller som alla tiders publikrekord i en VM-match även om publiksiffran kortades ned officiellt till strax under 200 000 personer. Idag, efter ett antal moderniseringar och ombyggnationer, tar Maracana "bara" runt 77 000 åskådare. Dock är den fortfarande hem åt Brasiliens landslag och 2014 fick den återigen äran att vara spelplats för en VM-final, den mellan Tyskland och Argentina.

Aztekastadion, Mexico city, Mexico
Även denna jättelika stadion har varit värd för två vm-finaler. Den första vanns av Brasilien efter en spännande match mot Italien där bland annat Pelé gjorde ett av målen. Arenan tar inte mindre än 95 000 åskådare och är med det en av de större arenorna för fotboll i världen. Den andra VM-finalen tog Argentina hem. På andra sidan planen stod dåvarande Västtyskland och trots att tyskarna var favoriter slutade matchen i sydamerikanernas favör. Även denna match hade en av världens bästa spelare genom tiderna på planen. Diego Armando Maradona hjälpte 1986 i Mexico sitt land till deras första och hitintills enda titel.

Wembley, London, England
Ingen text kan ta upp fotbollsstadion utan att nämna Wembley. Även om den gamla stadion revs har en ny byggts upp med samma namn. Numera tar den 90 000 åskådare och har varit värd för två Champions League-finaler. Dock är det VM-finalen 1966 som människor minns från Wembley. Matchen där England vann sitt första och hitintills enda VM-guld i fotboll.

Brasilien klar vinnare genom historien när det kommer till fotboll

Världsmästerskapet i fotboll, eller FIFA World Cup som det officiellt heter, har spelats 20 gånger sedan det första mästerskapet, FIFA World Cup Uruguay 1930, gick av stapeln. Mästerskapet har haft åtta olika vinnare och därtill hela 19 olika medaljörer. Räknar vi Turkiet till Asien så har medaljerna över tid fördelats på alla kontinenter utom den Afrikanska och den Oceaniska kontinenten. Länderna därifrån har fortfarande att vänta på att sina första hjältar kommer hem med de ädla valörerna om halsen. En blick tillbaka på de olika mästerskapen är intressant för att kora en historisk vinnare. Om världsmästerskapet har spelats tjugo gånger så räcker det ju knappast att ha vunnit turneringen en gång för att få kalla sig världens bästa genom tiderna. Istället behöver vi titta på vilket land som över tid presterat de bästa resultaten. Dessutom handlar fotboll så mycket mer om lagmaskinerna. Ett mästarlag är ingenting utan sin fixstjärna. Därför har även skytteligatiteln lagts till kriterierna.

Brasilien har flest titlar
Brasilien har vunnit världsmästerskapet inte mindre än fem gånger. Den första gången Brasilien vinner är i Sverige 1958 med bland annat en sjuttonårig Pelé i laget. Den senaste gången var 2002 i Sydkorea och Japan där spelare som Ronaldo, Ronaldinho och Rivaldo var med och fick lyfta landets femte buckla. Näst flest titlar innehar Tyskland som bland annat vann 1954, 1978 och 1990 under den västtyska fanan. Senast tyskarna vann var 2014 i just Brasilien. På lika många titlar hittar vi Italien som även de vunnit fyra gånger. 1934, 1938, 1982 och 2006 var Italiens år. Ingen som är gammal nog för att ha upplevt Gli Azzurris triumf 1982 har glömt Paolo Rossi och hans lagkamraters magnifika uppvisning mot Västtyskland i finalen.

Tyskland har flest medaljer
Tittar man på den sammanlagda medaljskörden sticker Tyskland ut med sina tolv medaljer. Det är till och med tre fler än självaste Brasilien. Möjligtvis kan belackare mena att ett brons inte är så mycket värt och man måste då ge dem rätt i att Tysklands 4 brons kanske förskönar statistiken en aning men det till trots är det ändå en imponerande samling medaljer som det tyska fotbollsförbundet har i sina vitrinskåp. Trea på listan kommer återigen Italien som skrapat ihop 7 medaljer. Värt att notera är att Italien har fler guld än vad de har silver och brons tillsammans.

Brasilien har flest skyttekungar
Flest fixstjärnor genom tiderna har Brasilien haft. Inte mindre än fyra gånger har en brasiliansk spelare vunnit VM:s skytteliga. Den senaste var Ronaldo 2002. Tyskland bidrar med 3 skytteligavinnare och Italien tillsammans med Argentina står med två vardera.

Efter genomgång av de tre kriterierna står det klar att Brasilien är den historiskt bästa fotbollsnationen. Det är dock en jämn kamp och redan i Ryssland 2018 kan det svänga.


18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller


Svenska bettingsidor   Odds bonus utan insättning   Betting på nätet   mobilcasino   Bettingsidor med oddsbonusar   Betting på Fotboll   Oddsbonus   Betting inom sport  Freebet eller Insättningsbonus   Odds Arbitrage   Travodds   Stryktipset   Fotbolls VM 2018


 

free
hit counters