Serie A - fotboll i den italienska superligan

 

Serie A är den högsta fotbollsligan i Italien. Den har uppmärksammats för bl.a. klubbar som Juventus, Milan AC och Inter. Fotboll i Italien har sedan lång tid setts som en nationalsport och har de inte fått tillfälle att närvara vid ett VM-sammanhang eller liknande så anses det som ett stort nederlag i landet.

Svenska fotbollsspelare i Serie A
Den italienska ligan har även haft många svenska fotbollsspelare som har visat vad de gått för. Glenn Hysén, Zlatan Ibrahimovic, Nacka Skoglund och Kennet Andersson är bara några få att nämna och Gunnar Nordahl är förmodligen den som har gjort störst succé där när han utsetts till Årets skyttekung hela fem gånger. I den stundande säsongen av ligan har dock inga svenskar skördat några större framgångar. Detta betyder dock inte att den italienska superligan inte ligger i svenskars intressen när det gäller att titta på fotboll. Emellertid är den spanska ligan och Premier League högre rankade hos både Uefa och bland det svenska folket även om de italienska klubbarna också gör avtryck ibland. Det fanns dock en storhetstid på 80-talet när Italiens superliga ansågs som världens främsta men tyvärr har man halkat ned en smula från toppen sedan dess. Trots detta ligger den ändå topp 5 i rankingen.

Allmänt om ligan
Ligan grundades 1929 och började sin första säsong samma år. Dessförinnan var det ca 30 år med korade italienska mästare från olika lag och i landet som gjorde upp om titeln men ännu fanns ingen organiserad liga. Formatet har också varierat kraftigt mellan åren och för närvarande är det 20 lag som deltar. De tre sämst presterande lagen flyttas ned till B-serien och därmed är det inte så mycket som skiljer de andra stora europeiska ligorna åt.

Det vinnande laget i ligan kallas för "lo scudetto" eller lilla skölden som man säger på svensk översättning. Den senaste säsongen 2017/2018 blev Juventus segrare, vilket inte är helt ovanligt. De andra två högst rankade lagen blev Napoli och Roma medan Crotone, Verona och Benevento fick sig en rejäl örfil och halkade ned till andra divisionen. De italienska lagen har också klättrat högt upp i både Champions League och Europa League och förväntas fortsätta med det och faktum är att de har som flest europeiska cuptävlingar sedan start.

Italienarnas syn på fotboll
Italienarna spelar förhållandevis defensiv fotboll och detsamma gäller i många lag i ligan. Dock flyttar man gärna upp backlinjens spelare och ser till att även dessa är med och anfaller. I landet tar man sporten på blodigt allvar och många gånger har det blivit allmänt känt att de högsta ligorna domineras av både korruption, huliganism och matchfixning.


Sveriges bästa oddsbolag just nu :

Unibet erbjuder nya spelare 200% oddsbonus upp till 2000 kr.

Gå till Unibet...

Nordicbet ger dig 100% bonus upp till 2500 kr
Gå till NordicBet...

ComeOn ger dig 200% bonus upp till 1000 kr.
Gå till ComeOn...18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller


Svenska bettingsidor   Odds bonus utan insättning   Betting på nätet   mobilcasino   Bettingsidor med oddsbonusar   Betting på Fotboll   Oddsbonus   Betting inom sport  Freebet eller Insättningsbonus? 

free
hit counters