Så har Covid-19 påverkat toppfotbollen

Pandemin som pågått under våren 2020 tvingade toppfotbollen till drastiska åtgärder. Flera ligor valde att avsluta serierna i förtid medan andra beslutade att pausa ligorna tills smittspridningen lugnat sig. Idag är de flesta ligor igång igen och till hösten 2020 förväntas alla ligor fortsätta. Dock är det en ny värld vi ser då matcherna spelas utan publik numera. Endast ett fåtal länder tillåter full publik medan andra som till exempel Danmark valt att tillåta ett begränsat antal åskådare.

EM 2020 blir EM 2021

Europamästerskapens 60-åriga jubileum får vänta ett år. Upplägget med tolv olika värdstäder matchade givetvis extremt dåligt med en pandemi och UEFA beslutade att skjuta fram mästerskapet ett år. Dock valde man att inte ändra på upplägget utan tänker behålla de tolv olika värdländerna.

Fredagen den 11 juni förväntas det bli premiär med en rejäl fest och finalen på Wembley spelas en månad senare den 11 juli. Sverige inleder med bortamatch mot Spanien i Bilbao den 14 juni för att sedan möta vinnaren av playoff B (Bosnien & Hercegovina, Slovakien, Irland eller Nordirland) på Aviva Stadium i Dublin den 18 juni. På samma arena avslutar Sverige gruppspelet mot Polen den 23 juni.

Europas toppligor

Premier League tog uppehåll den 9 mars när det konstaterats att Mikel Arteta, Arsenals huvudtränare, testats positivt för Covid-19. 17 juni återupptogs ligan inför tomma läktare och serien avslutas den 26 juli. Det har också fått konsekvensen att säsongen 2020/21 först drar igång efter sommaren den 12 september. 

Samma dag drar också Serie A, La Liga och Eredevisie igång. Bundesliga som redan spelat färdigt sin serie var första toppligan att sätta igång under pandemin. Därför startar den också tidigare med premiär 21 augusti. I Frankrike valde man att avsluta ligan i förtid och ge serieledaren PSG titeln. Den 22 augusti startar Ligue 1 igen där PSG är ute efter att försvara titeln.

Allsvenskan är i full gång

I Sverige hann lagen spela klart gruppspelet i Svenska Cupen innan pandemin satte stopp för vidare spel. I mitten av juni var det dags för allsvensk premiär men den försenade starten kommer ge en rekordsen avslutning på säsongen. Runt omkring andra advent förväntas den 30:e och sista omgången spelas färdigt. Detta kan eventuellt gynna svenska lag som går till gruppspel i Europa då de är i matchform när de sista gruppspelsmatcherna i Europas turneringar spelas då.

Champions League

I Champions League var fyra åttondelsfinaler inte avgjorda när pandemin bröt ut. De kommer att spelas den 7:e och 8:e augusti. Därefter förflyttas turneringen till Lissabon där kvartsfinaler, semifinaler och finalen kommer att spelas. Kvartsfinalerna spelas 12, 13, 14 och 15 augusti medan semifinalerna spelas 18 och 19 augusti. Den 23 augusti avgörs sedan finalen, endast 16 dagar efter den första kvartsfinalen.

På grund av förseningen kommer också Champions League 20/21 dra igång senare än vanligt. Kvalet börjar den 8 augusti men skillnaden i år är att flera kvalrundor kommer avgöras i enkelmöten. Detta gäller hela vägen fram till Play Off som avgörs i dubbelmöten. Gruppspelet drar igång 20 oktober med lottning 1 oktober.

Europa League

I Europa League hann man inte heller längre än till åttondelsfinal. De flesta har redan spelat en match men de som inte har kommer det att avgöras i ett enkelmöte. Från och med kvartsfinaler kommer turneringen spelas på utvalda arenor i Tyskland. Kvartsfinalerna avgörs den 10 och 11 augusti medan semifinalerna avgörs 16 och 17 augusti. Finalen spelas i Köln fredagen den 21 augusti.

Kvalet till turneringen 20/21 startar den 20 augusti, dagen innan finalen. Detta fortsätter sedan med första, andra, tredje kvalomgången innan play off väntar den 1 oktober. Den 22 oktober startar sedan Europa League och sedan bör turneringen spelas som vanligt.

Sista året innan kartan ritas om

Säsongen 20/21 blir den sista med nuvarande format. Därefter kommer ytterligare en Europeisk turnering bildas i form av UEFA Europa Conference League. För svensk fotboll innebär det att förutsättningarna blir annorlunda. Vinnaren kommer fortfarande få kvala till Champions League men i övrigt är det inga placeringar som ger kval till Europa League. Istället kommer tvåan, trean och cupvinnaren få kvala till UEFA Europa Conference League.

Champions League kommer att ha kvar 32 lag medan Europa League minskas från 48 till 32 lag. Den nya turneringen kommer också ha 32 lag. Precis som trean i gruppspelet i Champions League har fått fortsätta i Europa League kommer trean i gruppspelet i Europa League kvalificera sig till slutspelet i UEFA Europa Conference League. Det innebär också att svenska mästaren som kvalar till CL kommer ha två fallskärmar vid eliminering. Vid förlust i CL får de en chans till i EL och vid förlust även där väntar kval till den nya turneringen. Hur detta påverkar de svenska lagen i Europa återstår att se men i teorin borde det bli enklare att nå ett gruppspel i Europa.